Tarta cytrynowa

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 35 minut Składnik: Owoce , Zboża Dieta: Ogólna Danie: Deser

Żółciutkie puszyste kremy, jak pierwsze wiosenne słońce, chowają się za chmurką. Ale za taką bezową, więc uszy do góry! Zobacz przepis na cytrynową tartę.

WEŹ NA CIASTO:
•półtorej szklanki mąki pszennej,
•pół kostki zimnego masła,
•jajko,
•2 łyżki cukru,
•szczypta soli.

 NA KREM:
•2 cytryny,
•2 łyżki mąki ziemniaczanej,
•pół kostki masła,
•3 żółtka,
•pół szklanki cukru.

NA BEZĘ:
•3 białka,
•3 szklanki cukru.

Zagnieć gładkie ciasto, owiń folią, schładzaj przez pół godziny. Potem piecz 15 minut w 180 stopniach Celsjusza pod folią z obciążeniem i kolejne 10 bez folii.

Połącz skórkę i sok z cytryn, mąkę, cukier i poł szklanki wody. Zagotuj.

Zdejmij z ognia, wrzuć masło i mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj żółtka, postaw na małym ogniu i mieszaj chwilę, aż krem zgęstnieje. Białka zmiksuj na półsztywno, wsyp cukier i dokończ ubijanie – piana powinna być sztywna i lśniąca.

Wyłóż krem cytrynowy na kruche ciasto, a na wierzchu rozprowadź pianę. Albo przełóż ją do rękawa cukierniczego i wyciśnij rozetki.

Piecz 15 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż beza się zrumieni.

Przepis: Joanna Zaguła
Zdjęcie: Stockfood/Free