Tarta cytrynowa
Żółciutkie puszyste kremy, jak pierwsze wiosenne słońce, chowają się za chmurką. Ale za taką bezową, więc uszy do góry! Zobacz przepis na cytrynową tartę.
WEŹ NA CIASTO:
•półtorej szklanki mąki pszennej,
•pół kostki zimnego masła,
•jajko,
•2 łyżki cukru,
•szczypta soli.
NA KREM:
•2 cytryny,
•2 łyżki mąki ziemniaczanej,
•pół kostki masła,
•3 żółtka,
•pół szklanki cukru.
NA BEZĘ:
•3 białka,
•3 szklanki cukru.
Zagnieć gładkie ciasto, owiń folią, schładzaj przez pół godziny. Potem piecz 15 minut w 180 stopniach Celsjusza pod folią z obciążeniem i kolejne 10 bez folii.
Połącz skórkę i sok z cytryn, mąkę, cukier i poł szklanki wody. Zagotuj.
Zdejmij z ognia, wrzuć masło i mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj żółtka, postaw na małym ogniu i mieszaj chwilę, aż krem zgęstnieje. Białka zmiksuj na półsztywno, wsyp cukier i dokończ ubijanie – piana powinna być sztywna i lśniąca.
Wyłóż krem cytrynowy na kruche ciasto, a na wierzchu rozprowadź pianę. Albo przełóż ją do rękawa cukierniczego i wyciśnij rozetki.
Piecz 15 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż beza się zrumieni.
Przepis: Joanna Zaguła
Zdjęcie: Stockfood/Free