Tajemnica dobrego pączka
Tłusty Czwartek tuż-tuż. Zdradzamy przepis na domowe, lekkie i dobrze nadziane pączuchy po polsku. Dorzucamy do tego kilka trików, dzięki którym będą smaczniejsze.
PYSZNE PĄCZUCHY
Weź:
na ciasto:
•szklankę mleka
•¼ kostki drożdży
•3 łyżki cukru
•3½ szklanki mąki
•łyżeczkę soli
•jajko
•4 żółtka
•4 łyżki miękkiego masła
•2 łyżki spirytusu;
na lukier:
•półtorej szklanki cukru pudru
•ok. ¹⁄3 szklanki wody;
dodatkowo:
•smalec do smażenia
•ulubioną konfiturę
1. W dużej misce wymieszaj ciepłe mleko z pokruszonymi drożdżami, łyżką cukru i mąki i zostaw w ciepłym miejscu na 15 minut. Do innego naczynia przesiej mąkę, dodaj sól, wlej drożdże, jajko z żółtkami i cukrem (dobrze je wcześniej utrzeć na puch). Wyrabiaj przez 15 minut, aż będzie odstawało od ręki. Dodaj ostudzone roztopione masło i spirytus. Jeszcze raz wyrób i zostaw na godzinę do wyrośnięcia.
2. Stolnicę posyp mąką, wyłóż ciasto, wygnieć, rozwałkuj na centymetrowej grubości placki i wycinaj krążki. Odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny. Na każdy nałóż solidną łyżeczkę konfitury, sklej i zrób kulkę.
3. Wolno rozgrzej smalec (aż wrzucony do niego mały kawałek ciasta będzie skwierczał) i smaż pączki 2 minuty z każdej strony. Lukruj, gdy są ciepłe.
PĄCZKI BĘDĄ SMACZNIEJSZE, jeśli:
•weźmiesz mąkę o dużej zawartości glutenu, bo dzięki temu ciasto ładniej wyrośnie, a pączki będą bardziej puszyste;
•usmażysz je w szerokich i niskich garnkach, w dużej ilości tłuszczu, tak by mogły pływać;
•użyjesz smalcu, oleju palmowego lub ewentualnie rzepakowego;
•co jakiś czas wrzucisz kawałek surowego ziemniaka, żeby tłuszcz się nie przypalał.
Tekst: Krystyna Kopytko
Zdjęcia: Stockfood/Free