Szarlotka z połówkami jabłek

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 30 minut Składnik: Owoce , Zboża Dieta: Ogólna Danie: Deser

Tłusty czwartek w 2017 roku wypada 23 lutego. Zgodnie z tradycją wyznacza ostatni tydzień karnawału. Po nim następuje wielki post. Przed przejściem na dietę Polacy zwykli przygotowywać wykwintne słodkie specjały. Najpopularniejsze to oczywiście pączki i faworki. Aby urozmaicić tłusty czwartek, proponujemy wypróbować przepis na szarlotkę lub tartaletki.

•2½ szklanki mąki
•łyżeczka proszku do pieczenia
•kostka zimnego masła
•małe opakowanie waniliowego serka homogenizowanego
•2 żółtka
•szczypta soli
•²/³ szklanki cukru pudru
•opakowanie cukru waniliowego dodatkowo:
•6 dużych jabłek
•2 łyżeczki cynamonu
•cukier puder

Przesiej mąkę z proszkiem, dodaj pokrojone masło, resztę składników i zagnieć gładkie ciasto. Owiń folią i włóż do zamrażarki.

Jabłka obierz, pokrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Ciasto podziel na dwie nierówne części. Rozwałkuj mniejszy kawałek, przenieś na blachę. Ułóż na nim połówki jabłek, oprósz cynamonem. Rozwałkuj drugą część na nieco większy prostokąt, przykryj nim jabłka i sklej ciasto na brzegach. Wierzch ponakłuwaj widelcem.

Piecz 50-60 minut w 175ºC. Ostudź i oprósz cukrem pudrem.

daria dzida
mysweetworld.pl
Weranda Country 10/2016