Szarlotka tarzańska

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 80 minut Składnik: Owoce , Zboża Dieta: Ogólna Danie: Deser
Jesienne ciasto. 25 dag margaryny 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru+ 3 łyżki cukru 2 żółtka 3 łyżki śmietany 18 proc. 2 kg twardych jabłek 2 łyżeczki cynamonuMąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy cukier i zimną margarynę. Siekamy ze sobą składniki, następnie dodajemy żółtka jaj i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części- 2/3 i 1/3. Większą porcją wylepiamy dno i ścianki blaszki i wstawiamy blaszkę do lodówki. Mniejszą wkładamy do zamrażalnika. Jabłka obieramy, wykrawamy z nich gniazda nasienne, kroimy na cienkie plasterki. Plasterki jabłek przekładamy do miski, dodajemy cukier i cynamon i mieszamy. Plasterki jabłek układamy ciasto na cieście i dociskamy je. Ciasto z zamrażalnika ścieramy na tarce jarzynowej na wierzch jabłek. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 170 stopni. Proponuję użyć jak najwięcej jabłek, żeby było wyraźnie widać "piętra".