Szarlotka na cieście migdałowym
Weź na ciasto do szarlotki:
• szklankę mąki
• pół szklanki mielonych migdałów
• jajo
• 4 łyżki masła
• ¹⁄³ szklanki cukru
• sól
na krem do szarlotki:
• opakowanie śmietanki kremówki
• 4 jaja
• ¹⁄³ szklanki cukru
• łyżeczkę startej skórki z cytryny
• szczyptę cynamonu oraz:
• 6 twardych jabłek
• cytrynę
• garść rodzynek
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Mąkę przesiej do miski, dodaj resztę składników i zagnieć ciasto. Zawiń w folię i odstaw na pół godziny do lodówki. Rozwałkuj na większy placek niż średnica tortownicy, tak żeby po wyłożeniu nieco ciasta wystawało. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, podziel na ósemki, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z rodzynkami. Ułóż wszystko na dnie formy. Składniki kremu dokładnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem, wylej na jabłka.
Wystające kawałki ciasta złóż do środka, formując grubą krawędź. Posmaruj białkiem jaja lub mlekiem. Piecz 50 minut. Możesz posypać cukrem pudrem i płatkami migdałów.
Zdjęcia: Stockfood/Free