Szarlotka na Boże Narodzenie
Weź na ciasto:
•2,5 szklanki mąki razowej
•szczyptę proszku do pieczenia
•szczyptę soli
•2 łyżeczki miodu
•2 żółtka
•półtorej kostki masła
Weź na nadzienie:
•po pół paczki orzechów laskowych, włoskich i moreli
•szczyptę mielonego ziela angielskiego
•pół łyżeczki mielonych goździków
•ćwierć łyżeczki mielonego kardamonu
•łyżeczkę mielonego cynamonu
•łyżeczkę startej skórki pomarańczowej
•6 łyżek wyciśniętego soku z pomarańczy
•5 łyżek płynnego miodu
•kilo winnych jabłek
•2 łyżki soku z cytryny
•żółtko
•cukier puder
Składniki na ciasto szybko zagnieć, uformuj kulę i wstaw do lodówki na 30 min. Orzechy i morele posiekaj, połącz je z przyprawami, miodem i sokiem pomarańczowym. Tortownicę wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. 2/3 ciasta rozwałkuj i wytnij koło na spód.
Resztą ciasta wylep brzegi, a z tego, co zostanie, wytnij gwiazdki do dekoracji. Wylepioną tortownicę nakryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na kolejne 30 min. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Jabłka pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kliny.
Na spód ciasta wyłóż połowę masy orzechowo-miodowej, ułóż jabłka, a na nich resztę masy. Udekoruj wierzch gwiazdkami posmarowanymi żółtkiem. Piecz 35-45 minut. Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
Tekst: Redakcja
Zdjęcia: Shutterstock