Szarlotka - jesienny szał zmysłów w Zmysłowie
Przepis pochodzi ze Zmysłowa, w którym siostry Niemirskie prowadzą herbaciarnię i częstują najlepszą szarlotką...
Na ciasto:
2 szklanki mąki,
pół kostki chłodnego masła,
2 jajka,
pół szklanki cukru pudru,
1 łyżeczka aromatu waniliowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
cukier puder do posypania.
Na nadzienie:
1 kg jabłek (szara reneta, antonówka),
opakowanie galaretki cytrynowej,
2 łyżki rodzynek,
1 łyżeczka cynamonu.
Ciasto zagnieść (masło posiekać nożem i zmieszać z przesianą mąką, a potem dodać pozostałe składniki). Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na grubej tarce, przesmażyć na odrobinie wody. Gdy jabłka zmiękną, dodać cynamon, sparzone rodzynki oraz kilka łyżeczek galaretki cytrynowej (galaretka ma właściwości żelujące, a dodatkowo nada szarlotce lekko kwaskowy smak), lekko przestudzić.
Masę jabłkową można dosłodzić do smaku, ale zazwyczaj nie jest to konieczne. Następnie należy wysmarować formę masłem, wyłożyć ją ciastem, a na nim rozłożyć masę z jabłek i przykryć paskami z pozostałego ciasta.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i piec około 50 minut aż ciasto będzie złote. Posypać cukrem pudrem, podawać z lodami waniliowymi.
Przepis pochodzi z nowej powieści Agnieszki Krawczyk „Przyjaciele i rywale”.
Akcja toczy się w małym, górskim miasteczku Zmysłowie, w którym siostry Niemirskie prowadzą herbaciarnię i częstują najlepszą szarlotką.