Szampańskie babeczki z malinami
Najpyszniejsza alternatywa dla róży? Szampańskie babeczki z malinami. Świetnie smakują i wyglądają!
WEŹ:
- 3 duże jajka
- szczypta soli
- pół szklanki cukru
- pół szklanki mąki
- łyżka skrobi ziemniaczane
na krem:
- 150 g konfitury malinowej
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 150 g mascarpone
- łyżka miękkiego masła
- pół szklanki szampana
PRZYGOTOWANIE:
Konfiturę przetrzyj przez sitko. Dodaj połowę szampana i podgrzewaj na małym ogniu. Gdy zacznie wrzeć, wlej skrobię rozrobioną w łyżce wody i energicznie mieszaj. Zagotuj, wystudź i wstaw do lodówki na 2 godziny (lub dłużej). Potem zmiksuj z masłem i mascarpone. Białka jajek oddziel od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je mikserem na sztywno. Stopniowo wsypuj cukier, cały czas ubijając. Dodaj żółtka i dalej ubijaj.
Wsyp przesianą przez sitko mąkę i skrobię ziemniaczaną, delikatnie wymieszaj. Przełóż masę do foremek wyłożonych papilotkami i piecz 25 minut w 165ºC. Babeczki powinny wyrosnąć niewiele ponad papilotki i delikatnie się przyrumienić. Nasącz je pozostałym szampanem i przed podaniem udekoruj kremem.
Autorka: Daria Dzida z mysweetworld.pl. Mieszka w sielskiej okolicy na Podbeskidziu. Od dziecka eksperymentuje w kuchni, uwielbia domowe drożdżówki i wszelkie desery z owocami.