Szampańskie babeczki z malinami

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 40 minut Składnik: Owoce , Zboża Dieta: Ogólna Danie: Deser

Najpyszniejsza alternatywa dla róży? Szampańskie babeczki z malinami. Świetnie smakują i wyglądają!

WEŹ:

  • 3 duże jajka
  • szczypta soli
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki
  • łyżka skrobi ziemniaczane

na krem:

  • 150 g konfitury malinowej
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 150 g mascarpone
  • łyżka miękkiego masła
  • pół szklanki szampana

PRZYGOTOWANIE:

Konfiturę przetrzyj przez sitko. Dodaj połowę szampana i podgrzewaj na małym ogniu. Gdy zacznie wrzeć, wlej skrobię rozrobioną w łyżce wody i energicznie mieszaj. Zagotuj, wystudź i wstaw do lodówki na 2 godziny (lub dłużej). Potem zmiksuj z masłem i mascarpone. Białka jajek oddziel od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je mikserem na sztywno. Stopniowo wsypuj cukier, cały czas ubijając. Dodaj żółtka i dalej ubijaj.

Wsyp przesianą przez sitko mąkę i skrobię ziemniaczaną, delikatnie wymieszaj. Przełóż masę do foremek wyłożonych papilotkami i piecz 25 minut w 165ºC. Babeczki powinny wyrosnąć niewiele ponad papilotki i delikatnie się przyrumienić. Nasącz je pozostałym szampanem i przed podaniem udekoruj kremem.

reklama

Autorka: Daria Dzida z mysweetworld.pl. Mieszka w sielskiej okolicy na Podbeskidziu. Od dziecka eksperymentuje w kuchni, uwielbia domowe drożdżówki i wszelkie desery z owocami.