Szafranowe naleśniki
Przepis na szafranowe naleśniki z jabłkami i pysznym sosem pomarańczowym.
Weź:
•½ litra mleka
•szklankę mąki
•2 jajka
•pół szklanki oleju
•pół kostki masła
•pół szklanki cukru
•3 jabłka
•paczuszkę migdałów w płatkach
•garść orzeszków piniowych
•pół łyżeczki szafranu
•2 kieliszki likieru pomarańczowego
Jaja, mleko i mąkę dokładnie wymieszaj. Dodaj łyżkę cukru, 2 łyżki oleju i szafran. Z otrzymanego ciasta smaż naleśniki. Jabłka obierz, pokrój w cienkie cząstki, następnie podsmaż na połowie masła, dodaj łyżkę cukru, orzeszki i cynamon. Naleśniki napełnij farszem, zwiń lub złóż, włóż do gorącego piekarnika. Pozostałe masło roztop na patelni, dodaj resztę cukru i lekko skarmelizuj. Wlej likier pomarańczowy i odparuj do uzyskania konsystencji sosu. Podgrzane naleśniki polej sosem pomarańczowym i posyp prażonymi migdałami.
Tekst: Józef Sitko
Fotografia: Stockfood/Free, Mariusz Izdebski, Agencja Gazeta