Świąteczny nugat
Przepis na pyszny, kolorowy, świąteczny nugat, który możecie podarować bliskim w prezencie.
Weź:
•dwa arkusze suchego wafla
•szklankę blanszowanych migdałów
•szklankę łuskanych pistacji
•pół szklanki suszonych owoców (papaja, morele, żurawina)
•pół szklanki cukru
•dwa arkusze suchego wafla
•szklankę blanszowanych migdałów
•szklankę łuskanych pistacji
•pół szklanki suszonych owoców (papaja, morele, żurawina)
•pół szklanki cukru
•1/3 szklanki miodu
•3 łyżki wody
•pół łyżeczki ekstraktu z migdałów
•białko jajka
•szczyptę soli
•3 łyżki wody
•pół łyżeczki ekstraktu z migdałów
•białko jajka
•szczyptę soli
Wyłóż blachę folią spożywczą, na dnie umieść przycięty wafel. Migdały upraż na złoto w piekarniku w 180ºC, wystudź i wymieszaj z pozostałymi bakaliami. Ubij białko z solą na sztywno. W rondlu podgrzewaj cukier i miód w wodzie, aż się rozpuszczą. Następnie podgrzej do 155ºC. Wtedy wlej syrop cienkim strumieniem do ubitej piany i cały czas ubijaj masę mikserem na wysokich obrotach. Po 12 minutach miksowania masa powinna wyraźnie zgęstnieć. Dodaj ekstrakt migdałowy i miksuj jeszcze chwilę. Wsyp bakalie i wymieszaj dużą szpatułką (najlepiej posmarowaną olejem, żeby się nie kleiła). Przełóż nugat do przygotowanej formy, na wierzchu ułóż drugi arkusz wafla, dociśnij. Odstaw na kilkanaście godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie pokrój na porcje i zapakuj w celofan.
Przepis: Daria Dzida
mysweetworld.pl
Mieszka w sielskiej okolicy na Podbeskidziu. Od dziecka eksperymentuje w kuchni, uwielbia domowe drożdżówki i wszelkie desery z owocami.