Strudel z owocami do wyboru
Składniki na strudel z serkiem i morelami:
Weź:
•opakowanie ciasta filo
•opakowanie (200 g) naturalnego serka śmietankowego lub mascarpone
•4 łyżki cukru pudru
•torebkę cukru waniliowego
•łyżkę budyniu waniliowego
•2 jajka
•2-3 świeże morele
•masło
•mąka
•bułka tarta
•opakowanie ciasta filo
•opakowanie (200 g) naturalnego serka śmietankowego lub mascarpone
•4 łyżki cukru pudru
•torebkę cukru waniliowego
•łyżkę budyniu waniliowego
•2 jajka
•2-3 świeże morele
•masło
•mąka
•bułka tarta
Składniki na strudel z wiśniami:
Weź na ciasto:
•2 szklanki mąki pszennej
•szczyptę soli
•łyżeczkę cukru pudru
•łyżkę miękkiego masła
•2 łyżki oleju
•jajko
•odrobinę zimnej wody
na nadzienie:
•pół kilograma dojrzałych wiśni
•2 łyżki bułki tartej
•pół kilograma dojrzałych wiśni
•2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie strudla z serkiem i morelami
Ciasto rozmroź (jeśli kupiłaś mrożone), a potem rozłóż na obsypanej mąką stolnicy, posmaruj roztopionym masłem. Morele obierz, pokrój w małą kostkę. Serek, cukier, cukier waniliowy, budyń i 1 jajko zmiksuj na gładką masę, dodaj owoce i delikatnie wymieszaj. Przełóż masę na brzeg ciasta (wcześniej możesz posypać je bułką tartą) i zwiń w rulon. Taka technika zawijania spowoduje, że w środku strudla będzie samo nadzienie, bez warstewek ciasta. Przełóż całość na blachę, posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz około godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C. Możesz podawać z lodami.
Przygotowanie strudla z wiśniami
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i cukier. Wbij jajko, dodaj masło, olej i wodę. Wymieszaj i zagnieć ciasto. Musi być zwarte, miękkie, ale nieklejące. Potem owiń je folią i na pół godziny odstaw, by odpoczęło. W tym czasie wydryluj wiśnie. Stolnicę i wałek oprósz mąką i wyłóż połowę ciasta (z przepisu wyjdą dwa spore strudle). Zasada jest prosta: idealne ciasto ma być cienkie jak pergamin (2 mm). Wałkuj je, formując prostokąt. Gdy będzie prawie przezroczyste, odetnij zgrubienia na brzegach, posmaruj rozpuszczonym masłem, oprósz bułką tartą (wtedy, gdy robisz nadzienie z tzw. mokrych owoców), ułóż wiśnie. Brzegi zawiń do środka (ok. 5 cm), a potem zroluj ciasno wzdłuż krótszego boku. Wierzch posmaruj rozpuszczonym masłem i przełóż na blachę wyłożoną papierem. Piecz ok. 40 minut w 190°C. Jak ostygnie, posyp cukrem i podawaj z bitą śmietaną.
Zdjęcia: Stockfood/free