Sorbet malinowy z miętą

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 30 minut Składnik: Owoce Dieta: Ogólna , Wegetariańska , Wegańska , Bezglutenowa , Fit Danie: Deser

Weź na sorbet:
•kilogram malin
•kieliszek wody

Weź na syrop:
•szklankę wody
•syrop cukrowy

Maliny i wodę zmiksuj na gładko. Przełóż na sito i drewnianą łyżką wyciśnij jak najwięcej musu, ale ostrożnie, żeby pestki nie przeszły przez sito. Przełóż do metalowej lub plastikowej miski. Powinno wyjść mniej więcej pół litra płynu. Dodaj syrop, wymieszaj. Włóż do zamrażalnika, wyjmij po upływie pół godziny i zmiksuj. Znowu umieść w zamrażalniku. Powtarzaj tę czynność 3–4 razy. Sorbet powinien być gładki i gęsty.

Tekst: Redakcja
Fotografie: Stockfood/Free, East News