Sorbet jabłkowy z orzechami w miodzie

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 30 minut Składnik: Owoce , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser

 

weź:
•limonkę
•2 kwaśne jabłka
•1 i 1/4 szklanki soku jabłkowego
•pół szklanki cukru
•4 gałązki mięty
•2/3 szklanki cydru

na masę orzechową:
•2 garści mieszanych orzechów i nasion (płatki migdałowe, orzechy laskowe, pestki słonecznika)
•łyżkę oleju z orzechów laskowych
•4 łyżki miodu

Limonkę sparz, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Jabłka pokrój w plasterki. Wrzuć wszystko do garnka, wlej sok jabłkowy, dodaj cukier, miętę, gotuj 10 minut. Ostudź i zmiksuj. Przełóż do metalowej miski, włóż do zamrażarki. Co kwadrans mieszaj masę dużą łyżką, aż zupełnie zamarznie. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wymieszaj olej, miód i orzechy, wylej masę na blachę. Piecz kwadrans, wyjmij, ostudź i połam na kawałki. Nałóż porcje sorbetu do schłodzonych kieliszków, posyp orzechami, polej odrobiną cydru.

Tekst: Stanisław Gieżyński, Jahreszeiten Verlag Syndication
Fotografie: Jan Peter Westermann/Jahreszeiten Verlag Syndication/East News