Słodka gwiazda
Weź na ciasto:
•3⁄4 szklanki cukru
•1,5 szklanki mąki
•4 jajka
•1⁄2 szklanki gęstej śmietanki
•100 g cukru pudru
•1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
•skórkę otartą z 3 cytryn
•4 łyżki świeżego soku z cytryny
•6 łyżek rozpuszczonego i ostudzonego masła
Na lukier:
•1⁄2 szklanki cukru pudru
•sok z połówki cytryny
Do miski wsyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj lekko roztrzepane jajka i mieszaj mikserem tak długo, aż masa będzie gładka. W małym garnuszku połącz masło, sok i skórkę z cytryny, śmietankę. Dodaj do masy jajecznej i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C, wylej ciasto na wysmarowaną masłem i posypaną tartą bułką gwiaździstą formę (może też być keksowa lub pierścieniowata). Piecz niespełna godzinę, nakłuwając patyczkiem pod koniec pieczenia (po 40 minutach). Jeśli będzie suchy – gwiazda jest gotowa. Po upieczeniu możesz posmarować ją masą czekoladową, posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Cytrynowy lukier łatwo zrobić: pół szklanki cukru pudru wymieszaj bardzo dokładnie z sokiem z połówki cytryny, możesz dolać kropelkę wody.
Zdjęcie: Archiwum