Rustykalny śliwkowy placek
To ciasto nazywa się we Francji galette i jest jednym z najprostszych i najbardziej wszechstronnych placków. Nie musisz mieć nawet formy. Można je robić na słodko lub słono, podawać i na ciepło, i na zimno.
Kruche ciasto ze śliwkami - to najlepsze!
WEŹ:
•2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
•½ kostki zimnego pokrojonego masła
•2 łyżki cukru trzcinowego
•szczyptę soli
•3-4 łyżki zimnej wody
•1 łyżkę octu jabłkowego (ew. jogurtu)
NA NADZIENIE:
•½ kg wypestkowanych śliwek pokrojonych na połówki
•2 łyżki cukru trzcinowego
•łyżkę mąki pełnoziarnistej
•łyżkę bułki tartej
•garść płatków migdałowych
•½ łyżeczki cynamonu
•szczyptę gałki muszkatołowej
•roztrzepane jajko
•cukier gruboziarnisty do posypania
Przygotowanie:
1. Wymieszaj mąkę z cukrem i solą, a potem wetrzyj w nią widelcem zimne masło, żeby powstała kruszonka, dodaj wodę i ocet (lub jogurt), żeby ciasto się połączyło.
2. Jeśli jest za suche, wlej więcej wody.
3. Zrób kulę, spłaszcz ją, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
4. W misce wymieszaj śliwki z mąką, cukrem, migdałami i przyprawami. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
5. Wyjmij ciasto i szybko je rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy, formując okrągły placek.
6. Przełóż go na blachę wyłożoną pergaminem, posyp bułką tartą, pośrodku ułóż śliwki, a brzegi zawiń i sklej, tworząc sakiewkę.
7. Posmaruj je jajkiem i posyp cukrem.
8. Piecz 35-40 minut, aż ciasto będzie złote, a owoce miękkie i soczyste. Smacznego!
Nasza rada:
❤ Jeśli robisz placek na słodko, użyj różnych owoców, nie tylko śliwek. Bierz na nadzienie jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie, nektarynki. Do wersji wytrawnej pasują cukinia, dynia, cebula.
❤ Ciasto formujesz palcami, więc pamiętaj, żeby zostawić mniej więcej 5-centymetrowy brzeg dokoła. Sklejając go, zrobisz rodzaj woreczka na nadzienie.
❤ Żeby spód się nie rozmoczył, dokładnie odsącz owoce, które puszczą w misce sok (możesz go zagotować na patelni i na koniec polać deser), a jeszcze surowy placek podsyp bułką tartą.
❤ Placek możesz podawać na ciepło, świetnie smakuje z lodami waniliowymi.
❤ Wersję wytrawną posyp wyrazistymi w smaku serami.
TEKST: JOANNA HALENA ZDJĘCIA: shutterstock