Rustykalny śliwkowy placek

To ciasto nazywa się we Francji galette i jest jednym z najprostszych i najbardziej wszechstronnych placków. Nie musisz mieć nawet formy. Można je robić na słodko lub słono, podawać i na ciepło, i na zimno.

Kruche ciasto ze śliwkami - to najlepsze!

WEŹ:

•2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
•½ kostki zimnego pokrojonego masła
•2 łyżki cukru trzcinowego
•szczyptę soli
•3-4 łyżki zimnej wody
•1 łyżkę octu jabłkowego (ew. jogurtu)  

NA NADZIENIE:

•½ kg wypestkowanych śliwek pokrojonych na połówki
•2 łyżki cukru trzcinowego
•łyżkę mąki pełnoziarnistej
•łyżkę bułki tartej
•garść płatków migdałowych
•½ łyżeczki cynamonu
•szczyptę gałki muszkatołowej
•roztrzepane jajko
•cukier gruboziarnisty do posypania

Przygotowanie: 

1. Wymieszaj mąkę z cukrem i solą, a potem wetrzyj w nią widelcem zimne masło, żeby powstała kruszonka, dodaj wodę i ocet (lub jogurt), żeby ciasto się połączyło. 
2. Jeśli jest za suche, wlej więcej wody.
3. Zrób kulę, spłaszcz ją, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
4. W misce wymieszaj śliwki z mąką, cukrem, migdałami i przyprawami. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
5. Wyjmij ciasto i szybko je rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy, formując okrągły placek. 
6. Przełóż go na blachę wyłożoną pergaminem, posyp bułką tartą, pośrodku ułóż śliwki, a brzegi zawiń i sklej, tworząc sakiewkę.
7. Posmaruj je jajkiem i posyp cukrem. 
8. Piecz 35-40 minut, aż ciasto będzie złote, a owoce miękkie i soczyste. Smacznego!

Nasza rada:

❤ Jeśli robisz placek na słodko, użyj różnych owoców, nie tylko śliwek. Bierz na nadzienie jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie, nektarynki. Do wersji wytrawnej pasują cukinia, dynia, cebula. 

❤ Ciasto formujesz palcami, więc pamiętaj, żeby zostawić mniej więcej 5-centymetrowy brzeg dokoła. Sklejając go, zrobisz rodzaj woreczka na nadzienie.

❤ Żeby spód się nie rozmoczył, dokładnie odsącz owoce, które puszczą w misce sok (możesz go zagotować na patelni i na koniec polać deser), a jeszcze surowy placek podsyp bułką tartą.

❤ Placek możesz podawać na ciepło, świetnie smakuje z lodami waniliowymi.

❤ Wersję wytrawną posyp  wyrazistymi w smaku serami.

TEKST: JOANNA HALENA  ZDJĘCIA: shutterstock

Zobacz również