Sernik z ricotty
Leśne jagody owocują do pierwszych dni września. Są smaczne i wprost stworzone do deserów.
Weź na ciasto:
- 2 opakowania ciastek pełnoziarnistych;
- 1/4 kostki roztopionego masła;
- szklankę jagód.
Na masę:
- 2 opakowania ricotty;
- pół tabliczki białej czekolady;
- szklankę kremówki;
- 3 łyżeczki żelatyny;
- 5 łyżek cukru pudru;
- 5 łyżek konfitury jagodowej.
Ciastka pokrusz, wymieszaj z masłem, uklep na dnie tortownicy i piecz 15 minut w 200 st. C. Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach ciepłej wody. Śmietanę ubij. Ricottę utrzyj z cukrem pudrem, rozpuszczoną czekoladą i żelatyną, wymieszaj ze śmietaną.
Na ostudzonym spodzie rozsmaruj konfiturę i wyłóż masę serową. Posyp jagodami i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Tekst: Matylda Rosłaniec
Zdjęcie: Columbus Leth/House of pictures
Stylizacja: Mai Knauer/House of pictures