Sernik z ricotty

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 60 minut Składnik: Owoce , Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser

Leśne jagody owocują do pierwszych dni września. Są smaczne i wprost stworzone do deserów.

Weź na ciasto:
- 2 opakowania ciastek pełnoziarnistych;
- 1/4 kostki roztopionego masła;
- szklankę jagód.

Na masę:
- 2 opakowania ricotty;
- pół tabliczki białej czekolady;
- szklankę kremówki;
- 3 łyżeczki żelatyny;
- 5 łyżek cukru pudru;
- 5 łyżek konfitury jagodowej.

Ciastka pokrusz, wymieszaj z masłem, uklep na dnie tortownicy i piecz 15 minut w 200 st. C. Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach ciepłej wody. Śmietanę ubij. Ricottę utrzyj z cukrem pudrem, rozpuszczoną czekoladą i żelatyną, wymieszaj ze śmietaną.

Na ostudzonym spodzie rozsmaruj konfiturę i wyłóż masę serową. Posyp jagodami i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Tekst: Matylda Rosłaniec
Zdjęcie: Columbus Leth/House of pictures
Stylizacja: Mai Knauer/House of pictures