Sernik na zimno z jagodami

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 30 minut Składnik: Owoce , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser , Na przyjęcie

Delikatny sernik na zimno z jagodami na spodzie z ciasteczek owsianych

WEŹ NA SPÓD:

• opakowanie ciasteczek owsianych
• garść migdałów
• garść orzechów laskowych
• łyżkę oleju kokosowego
• łyżkę miodu

NA MASĘ SEROWĄ:

• 4 opakowania serka homogenizowanego kanapkowego (bez dodatków)
• 4 łyżki cukru pudru
• tabliczkę białej czekolady
• 2 szklanki śmietanki kremówki
• szklankę jagoód
• 3 łyżeczki agaru 

PRZYGOTOWANIE:

Zmiksuj razem wszystkie składniki spodu ciasta, tak by w masie były spore grudki. Spód tortownicy wysmaruj odrobiną oleju kokosowego i wyłóż masą z orzechów i ciasteczek. Podgrzej połowę śmietanki, a gdy zacznie wrzeć, dodaj do niej posiekaną czekoladę. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Jagody wrzuć do garnka, podgrzej, a gdy puszczą sok i zaczną lekko bulgotać, dodaj agar i zmiksuj na gładko. Serek homogenizowany ubij mikserem; dodawaj resztę śmietanki oraz cukier, ubijając na puszystą masę. Wymieszaj z jagodami i czekoladą (gdy wszystko wystygnie), wyłóż na spód i wstaw do lodówki na trzy godziny. Podawaj po wyjęciu z tortownicy. 

Przepis: Joanna Zaguła
Zdjęcia: Shutterstock