Sernik na zimno
Sernik podawany na zimno, z dodatkiem twoich ulubionych owoców sezonowych.
Weź na biszkopt:
•pół szklanki cukru
•3 jajka
•pół szklanki mąki
•¼ kostki masła
na masę:
•pół kilograma sera potrójnie mielonego
•szklankę cukru pudru
•pół kostki masła
•3 jajka
•4 łyżeczki żelatyny
•2-3 brzoskwinie lub inne sezonowe owoce
Przygotuj biszkopt: białka ubij na sztywno, stopniowo dodając cukier, a potem żółtka, mąkę i na końcu rozpuszczone masło. Przelej masę do natłuszczonej tortownicy, piecz 18-20 minut w 170ºC, ostudź.
Żelatynę rozpuść w ¼ szklanki ciepłej wody. Masło utrzyj z cukrem, dodaj do sera razem z żółtkami i dobrze wymieszaj. Łyżka po łyżce dodawaj ostudzoną żelatynę. Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do masy. Wylej na ostudzony biszkopt, na wierzchu ułóż pokrojone owoce. Wstaw na kilka godzin do lodówki.
Tekst: Matylda Rosłaniec
Stylizacja: Mai Knauer/House of Pictures
Zdjęcie: Columbus Leth/House of Pictures