Sernik na słono z kozim serem i pomidorami
Niezwykły sernik na kruchym spodzie z dużą ilością pomidorów. Niesłodki. Słony.
• paczka krakersów (180 g)
• szklanka startego twardego sera (np. bursztynu lub parmezanu)
• słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
• 2 ząbki czosnku
• pęczek szczypiorku
• opakowanie serka kremowego do smarowania (150 g)
• 150 g kremowego sera koziego
• pół kilograma twarogu sernikowego idealnie zmielonego
• pół kilograma kolorowych pomidorów
• sól
• pieprz
• wędzona papryka
• sok z cytryny
Krakersy zmiel na okruchy, dodaj ser. Odłóż jedną trzecią suszonych pomidorów, a resztę razem z oliwą wymieszaj z krakersami i zmiksuj na jednolitą masę. Wyłóż nią blachę do tarty (o średnicy 28 cm) i piecz w 200ºC, aż się zrumieni. Ostudź.
Mikserem wymieszaj wszystkie rodzaje białych serów, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany szczypiorek, przyprawy i sok z cytryny do smaku. Wyłóż masę na krakersowy spód, na wierzchu poukładaj grube plastry pomidorów. Udekoruj bazylią i kwiatami cebuli. Przed podaniem schładzaj godzinę w lodówce.
przepis: Kinga Błaszczyk-Wójcicka
Fotografka i stylistka kulinarna. Na blogu greenmorning.pl dzieli się przepisami na wegetariańskie pyszności.
pomoc w realizacji sesji: Ewa Michalska