Sernik dyniowy w kajmaku
Jesień jest pyszna i kolorowa - przekonajcie się, próbując sernika dyniowego w kajmaku.
•czubata szklanka mąki,
•3 łyżki cukru pudrua
•2 żółtka,
•pół kostki masła,
•dwie garści łuskanych orzechów włoskich,
•duża garść migdałów,
•szczypta soli.
NA MASĘ:
•400 g mielonego twarogu sernikowego,
•półtora szklanki dyni hokkaido upieczonej i zmiksowanej,
•pół szklanki cukru trzcinowego,
•łyżeczka cukru z wanilią,
•2 żółtka,
•łyżka mąki ziemniaczanej,
•4 białka,
•2 łyżki zwykłego cukru.
NA KAJMAK:
•szklanka mleka,
•szklanka śmietanki kremówki 30%,
•3 szklanki cukru trzcinowego.
Migdały i orzechy drobniutko posiekaj. Na stolnicy wymieszaj mąkę z cukrem pudrem i solą. Dodaj masło i posiekaj. Dosyp orzechy i migdały, wlej żółtka, zagnieć ciasto.
Tortownicę wyłóż natłuszczonym papierem do pieczenia. Wylep ciastem, nakłuj, piecz 15 minut w 170°C.
Twaróg zmiksuj z cukrem, żółtkami i cukrem z wanilią. Dodawaj po łyżce zmiksowanej dyni, a na koniec mąkę ziemniaczaną. Białka ubij z cukrem, delikatnie wmieszaj w masę serowo-dyniową. Wyłóż na podpieczony spód, wyrównaj i piecz godzinę w 170°C.
Wyjmij, zostaw w tortownicy do ostygnięcia, a potem wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Mleko ze śmietaną i cukrem gotuj na małym ogniu ok. 60 minut, aż masa zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Wystudź. Sernik wyjmij z tortownicy, górę i boki posmaruj zimnym kajmakiem. Schłodź.
Przepis i zdjęcie: Natalia Bogubowicz (blog deliciousplace.pl)