Sernik czekoladowy z solonym karmelem
Wypróbuj przepis na pyszny sernik czekoladowy z solonym karmelem. Idealny nie tylko na Wielkanoc.
•700 g zmielonego twarogu śmietankowego
•½ szklanki śmietanki 36%
•3 jajka
•1½ tabliczki gorzkiej czekolady
•¾ szklanki cukru pudru
•3 łyżki kaszy manny
•3 łyżki ciemnego rumu
•pełna szklanka mrożonych malin
NA SPÓD:
•18 prostokątnych herbatników
•2 łyżki kakao
•3 łyżki stopionego masła
NA POLEWĘ:
•¾ szklanki cukru
•1¼ szklanki śmietanki 36%
•5 łyżek masła
•łyżeczka soli
DO DEKORACJI:
•płatki lub kwiat soli
Ciasteczka zmiksuj, dodaj kakao, wymieszaj. Wlej masło, wyrób rękami i przełóż na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj i wstaw do lodówki.
Śmietankę mocno podgrzej, dodaj czekoladę i odstaw na chwilę, a potem wymieszaj. Połącz twaróg z cukrem pudrem, kaszą manną i jajami, dodaj rozpuszczoną czekoladą i zmiksuj. Na koniec dołóż maliny (nie rozmrażaj ich!) i wymieszaj delikatnie szpatułką, by nie uszkodzić owoców. Formę do pieczenia owiń w folią aluminiową. Przelej masę i wstaw tortownicę w głęboką blachę lub brytfannę. Zalej wrzątkiem do połowy wysokości tortownicy i piecz w 150C ok. 60-90 minut.
Upieczony sernik jest sprężysty jak galaretka. Ostudź go w temperaturze pokojowej i wstaw na noc do lodówki.
Przed podaniem przygotuj polewę. Na patelni rozpuść cukier, a kiedy nabierze karmelowego koloru, wlej śmietankę z masłem i solą. Mieszaj szpatułką ok. 5 minut aż zredukujesz sos o połowę. Polej sernik i posyp płatkami soli.
Przepis: Magdalena Święciaszek
Zdjęcie: Rafał Meszka
Stylizacja: Agnieszka Berlińska