Sernik cytrynowy z truskawkami
Delikatny lekko wilgotny sernik
Składniki: - 1 kg sera twarogowego - 1,5 szklanki cukru - 3 łyżki mąki pszennej - 5 jajek - 125 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% - 1 cytryna - 250 ml śmietany kwaśnej i gęstej 18% - 1 cukier waniliowy - truskawki
Przygotowanie: 1.Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Do miseczki włożyć ser, cukier, mąkę, i miksować aż masa będzie jednolita . Dodawać po jednym jajku, miksując na średnich obrotach. Dodać śmietankę kremową, sok z cytryny i zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników. 2.Masę wylać do tortownica o średnicy 24 cm z odpinaną obręczą, wysmarowaną masłem. Wstawić do piekarnika, nagrzanego do temperatury175 stopni. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 1 i 1/2 godziny, do czasu aż masa serowa się zetnie. 3.Sernik wyjąć na chwilę z piekarnika i rozprowadzić na nim śmietanę wymieszaną z cukrem waniliowym. Wstawić ponownie do piekarnika na kolejne 15 minut. Gotowy sernik wyjąć i ostudzić. Gdy będzie całkowicie wystudzony,udekorować truskawkami i wstawić do lodówki.