Sernik burakowy
Pyszny i zdrowy sernik z buraczkiem. Idealna kompozycja, podkreślona kokosową bitą śmietaną. Robi wrażenie!
Składniki na masę sernikową: 0,5 kilograma sera sernikowego, naturalnego 180 g jogurtu greckiego 200 g puree buraczanego /buraczki ze słoika, pieczone, gotowane - zblendowane/ 2 jaja łyżka mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza. Jaja rozkłócam. Wszystkie składniki masy umieszczam w malakserze i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Dno formy /tortownica o średnicy 16 cm/ wykładam papierem do pieczenia. Przekładam masę. Piekę w kąpieli wodnej 40-50 minut /na poziomie poniżej tego, na którym układam formę z masą sernikową, umieszczam blachę do połowy wypełnioną gorącą wodą/. Studzę sernik w piekarniku, przy uchylonym okienku. Zawartość torebki z bitą śmietaną mieszam z mlekiem. Ubijam chwilę. Dodaję jogurt kokosowy i dalej miksuję. Dodaję śmietan-fix i miksuję do uzyskania pożądanej konsystencji. Dosypuję wiórki. Mieszam. Chłodzę w lodówce. Na przestudzony sernik nakładam śmietanę kokosową. Ozdabiam suszonymi płatkami buraka.