Sernik z porzeczką bez pieczenia

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 30 minut Składnik: Owoce , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser

WEŹ:

  • 2 opakowania zimnego mascarpone (ok. ½ kg)
  • 2/3 puszki mleka skondensowanego 
  • paczkę maślanych kruchych ciasteczek (ok. 200 g) 
  • 2-3 łyżki masła klarowanego
  • sok z 4 limonek 
  • łyżkę otartej skórki
  • ½ kg czarnych porzeczek

PRZYGOTOWANIE:

Zmiksuj w blenderze ciasteczka na żwirek, wymieszaj z masłem i skórką z limonek. Zrób z tej tłustej kruszonki dno ciasta (najlepiej w tortownicy), wstaw do lodówki. Serek mascarpone włóż do miski, wlej mleko skondensowane i sok z limonek, dokładnie zmiksuj. Wysyp połowę owoców na spód, przykryj masą mascarpone, znów wysyp połowę i przykryj resztą białego serka, a na wierzch wyłóż kolorowy. Posyp resztą porzeczek i wstaw na kilka godzin do lodówki. Deser podawaj udekorowany listkami porzeczek lub mięty.

PRZEPIS: JOANNA HALENA

 ZDJĘCIA: STOCKFOOD/free

Zobacz również