Sernik z porzeczką bez pieczenia
WEŹ:
- 2 opakowania zimnego mascarpone (ok. ½ kg)
- 2/3 puszki mleka skondensowanego
- paczkę maślanych kruchych ciasteczek (ok. 200 g)
- 2-3 łyżki masła klarowanego
- sok z 4 limonek
- łyżkę otartej skórki
- ½ kg czarnych porzeczek
PRZYGOTOWANIE:
Zmiksuj w blenderze ciasteczka na żwirek, wymieszaj z masłem i skórką z limonek. Zrób z tej tłustej kruszonki dno ciasta (najlepiej w tortownicy), wstaw do lodówki. Serek mascarpone włóż do miski, wlej mleko skondensowane i sok z limonek, dokładnie zmiksuj. Wysyp połowę owoców na spód, przykryj masą mascarpone, znów wysyp połowę i przykryj resztą białego serka, a na wierzch wyłóż kolorowy. Posyp resztą porzeczek i wstaw na kilka godzin do lodówki. Deser podawaj udekorowany listkami porzeczek lub mięty.
PRZEPIS: JOANNA HALENA
ZDJĘCIA: STOCKFOOD/free