Różany Eton Mess z rabarbarem
Różany Eton Mess z rabarbarem
Składniki na różany Eton Mess z rabarbarem:
• 2 szklanki śmietany kremówki
• 3 łyżki cukru
• 4 łodygi rabarbaru
• 3 łyżki brązowego cukru
• łyżeczkę wody różanej
• 2 szklanki małych bezików
• kilka kruchych ciasteczek
Jak przygotować Eton Mess z rabarbarem?
Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj biały cukier. Schłodź w lodówce. Obrany i pokrojony na małe kawałki rabarbar podduś 5 minut na patelni z brązowym cukrem i połową szklanki wody. Kiedy zmięknie, zdejmij z ognia, dodaj wodę różaną i przestudź. W pucharkach układaj warstwami: pokruszone beziki, ciasteczka, bitą śmietanę i rabarbar.
Tekst: Matylda Rosłaniec, Karolina Zawadzka.