Różane parfait
Przepis na niezapomniane w smaku różane parfait.
Weź:
• szklankę cukru
• mały słoik konfitury różanej z całych płatków
• 2 tabliczki dobrej, białej czekolady
• 30 ml różanej nalewki śmietankowej (można kupić u państwa Jaszczowskich)
• ¾ szklanki cukru pudru
• paczkę cukru waniliowego (z naturalną wanilią)
• pół kilograma serka mascarpone
• pół litra śmietany 36-procentowej
Czekoladę rozpuść z nalewką w małym rondlu, dodaj cukier waniliowy, a następnie, po łyżce, serek i cukier puder. Śmietanę ubij, dosyp powoli szklankę cukru i połącz z masą serową. Na koniec dodaj konfiturę, delikatnie wszystko wymieszaj i wstaw w foremce na 3–4 godziny do lodówki. Podawaj zamrożone.
Tekst: Magdalena Adamczewska
Fotografa: Timemachine