Rogaliki ziemniaczane z konfiturą

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 25 minut + gotowanie ziemniaków Składnik: Warzywa , Zboża Dieta: Ogólna , Wegetariańska Danie: Deser

WEŹ:

  • 350 g mąki pszennej
  • 250 g ziemniaków
  • 150 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • dżem na nadzienie
  • 1 jajko do posmarowania
  • gruby cukier do posypania

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obierz, ugotuj, odcedź. Gorące utłucz na gładkie purée i przełóż do miski. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, olej i jajko. Zagnieć ciasto. Blat oprósz mąką. Podziel ciasto na cztery części i po kolei rozwałkuj na grubość 3 mm.

Za pomocą talerza o średnicy 25 cm wytnij z ciasta koło. Podziel jak pizzę, na 10–12 trójkątów. Nałóż na każdy trójkąt dżem i zwiń w rogalik, zaczynając od szerokiej części. Powtórz czynności z pozostałymi kawałkami odłożonego ciasta.

Rozgrzej piekarnik do 170°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Umieść na niej rogaliki. Roztrzep jajko i za pomocą pędzelka posmaruj nim każdy rogalik. Dodatkowo obsyp każdy grubym cukrem. Piecz 25 minut, aż ciasteczka nabiorą pięknego złocistego koloru.

Przepis pochodzi z książki: "Ziemniak. Znakomite i nieskomplikowane przepisy z ziemniakiem w roli głównej!" Kasi i Zosi Pilitowskich, wyd. Buchmann
Zdjęcia: Mateusz Torbus

Zobacz również