Rogaliki ziemniaczane z konfiturą
WEŹ:
- 350 g mąki pszennej
- 250 g ziemniaków
- 150 g cukru pudru
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- dżem na nadzienie
- 1 jajko do posmarowania
- gruby cukier do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obierz, ugotuj, odcedź. Gorące utłucz na gładkie purée i przełóż do miski. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, olej i jajko. Zagnieć ciasto. Blat oprósz mąką. Podziel ciasto na cztery części i po kolei rozwałkuj na grubość 3 mm.
Za pomocą talerza o średnicy 25 cm wytnij z ciasta koło. Podziel jak pizzę, na 10–12 trójkątów. Nałóż na każdy trójkąt dżem i zwiń w rogalik, zaczynając od szerokiej części. Powtórz czynności z pozostałymi kawałkami odłożonego ciasta.
Rozgrzej piekarnik do 170°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Umieść na niej rogaliki. Roztrzep jajko i za pomocą pędzelka posmaruj nim każdy rogalik. Dodatkowo obsyp każdy grubym cukrem. Piecz 25 minut, aż ciasteczka nabiorą pięknego złocistego koloru.
Przepis pochodzi z książki: "Ziemniak. Znakomite i nieskomplikowane przepisy z ziemniakiem w roli głównej!" Kasi i Zosi Pilitowskich, wyd. Buchmann
Zdjęcia: Mateusz Torbus