Rafaello bez pieczenia
Popularne Rafaello domowej roboty. Bez pieczenia
Składniki: 2-3 paczki krakersów (najlepiej prostokątnych Lajkonika) 1 litr mleka 2 budynie waniliowe z cukrem (czasem dodaję również kokosowe lub śmietankowe) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 żółtko 250 g masła około 150 g wiórek kokosowych
Do kubka odlać trochę mleka, resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka wsypać budynie i mąkę ziemniaczaną. Zrobić budyń. Ostudzić. Masło zmiksować z żółtkiem, dodając po łyżce budyniu, miksować. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Na blaszce (wymiary 33 x 23 cm) ułożyć: warstwę krakersów krem warstwę krakersów krem warstwę krakersów krem posypka (50g wiórek przyrumienić, wymieszać z 3 pokruszonymi krakersami) Wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny.