Rabarbar pod bezami
Weź na ciasto:
•kostkę zimnego masła
•2 szklanki mąki
•3 żółtka
•łyżeczkę proszku do pieczenia
•2 łyżki cukru pudru
Na bezy:
•szklankę cukru
•4 białka
•szczyptę soli
•kilo rabarbaru
•cytrynę
•2 łyżki cukru waniliowego
Pokrój masło i zagnieć ciasto z mąką, żółtkami, proszkiem do pieczenia i cukrem. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 190ºC, nasmaruj blachę masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż dno formy ciastem. Piecz 20 minut, wyjmij i ostudź. Zmniejsz temperaturę do 140ºC.
Umyty rabarbar osusz i posiekaj drobno. Wrzuć do nagrzanego rondla, zasyp cukrem waniliowym i skrop sokiem z cytryny. Duś na średnim ogniu przez ok. 3 minuty, aż puści sok. Odcedź.
Przygotuj bezy. Ubij białka na sztywno, dodając na koniec sól. Następnie, cały czas ubijając, dodawaj stopniowo cukier. Przełóż powstałą masę do rękawa cukierniczego i wyciśnij niewielkie krążki na blachę wyłożoną papierem. Wstaw do piekarnika na ok. 40 minut. Gotowe bezy wyjmij do ostygnięcia. Rozłóż rabarbar na ostudzonym cieście, następnie udekoruj bezami. Wstaw do lodówki na około godzinę i podawaj oprószone cukrem pudrem.
Tekst: Redakcja
Zdjęcia: Stockfood/Free