Pyszne gofry wytrawne
Kruche i delikatne gofry wytrawne na bazie mąki razowej z rukolą, gruszką, szynką parmeńską, serem brie, winogronem i orzechami pistacjowymi, polane domowym sosem balsamicznym
Ciasto: 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 1/3 szklanki oleju 2 jajka (osobno żółtka i białka) świeżo zmielony pieprz Dodatki: Rukola Szynka parmeńska Gruszka Ser brie Winogrono różowe Orzech
Na rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier, szybko rozprowadzamy go tak żeby był równomiernie rozłożony. Cukier zacznie karmelizować. Tak topiącego się cukru nie mieszamy bo powstaną nam grudki w sosie. Gdy uzyskamy już karmel ocet balsamiczny i mieszamy aż zgęstnieje. Przelewamy do naczynia. Patelnie od razu zalewamy wodą. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, pieprz, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Dodać mleko, olej i żółtka i zmiksować na gładką masę W osobnej misce ubić białka (białka nie mogą zawierać cząstek żółtek). Dodać ubitą pianę do reszty ciasta i delikatnie wymieszać. Piec w rozgrzanej gofrownicy na rumiano przez około 2 - 3 minuty. Studzić na kratce. Jeśli chcemy aby gofry były ciepłe I chrupiące wkładamy na ok 10 minut do piekarnika. W tym czasie myjemy rukolę, kroimy gruszkę, ser i winogrona. Na gofra kładziemy kolejno rukolę, szynkę parmeńską, ser brie, gruszkę, winogrona. Posypujemy orzeszkami I polewamy kremem. Smacznego!