Pudding ryżowy z mirabelkami
WEŹ:
- szklankę ryżu
- szklankę mleka
- laskę cynamonu
- skórkę z pomarańczy
- 1⁄2 szklanki cukru trzcinowego
- szczyptę soli
- łyżeczkę masła
- łyżkę mleka skondensowanego
- mirabelki z kompotu
- łyżkę likieru Cointreau (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Wypłukany ryż zagotuj w mleku z cynamonem, skórką pomarańczową i szczyptą soli, a potem gotuj na wolnym ogniu godzinę, ciągle mieszając. Wyjmij cynamon, wsyp cukier i gotuj 15 minut, pilnując,by się nie przypalił (jest już gęsty). Dodaj masło, mleko skondensowane, likier, przełóż do pucharków. Podawaj schłodzony, udekorowany przetartymi mirabelkami.
Tekst: Joanna Halena
Zdjęcia: Stockfood/ Free