Przepisy na ciasteczka na Boże Narodzenie
Trudność:
Średnie
Czas przygotowania:
30 minut
Składnik:
Zboża
Dieta:
Ogólna
Danie:
Dla dzieci
, Na Boże Narodzenie
Ciasteczka na przekąskę dla dzieciaków, dla niespodziewanych gości albo do dekoracji choinki. Talerz pełen kolorowych słodkości to skarb!
Przepis na KRUCHE CIASTO
Weź: •1¾ szklanki mąki •pół szklanki cukru •pół kostki zimnego masła •jajko •2 łyżki zimnej wody
Wymieszaj mąkę z cukrem i dodaj masło pokrojone na małe kawałki. Siekaj nożem, aż będzie mocno rozdrobnione. Dodaj jajko i wodę (żeby wyszło brązowe – trochę kakao). Wyrabiaj krótko na gładkie ciasto. Owiń w folię, wstaw do lodówki na pół godziny. Rozwałkuj, wycinaj ciastka i piecz 10 minut w 180ºC.
reklama
Jak udekorwać ciasteczka na boże narodzenie?
Choinki, mikołaje, aniołki? Proszę bardzo! Łatwo je wytniesz gotowymi foremkami. Ale serce, gwiazdkę czy kółko zrobisz za pomocą szklanki albo własnoręcznie zrobionej foremki – wytnij pasek metalu z puszki po napoju, wygnij go w wybraną formę i sklej od góry taśmą klejącą. Możesz też zrobić z ciasta wałek i pokroić go na plasterki. Bardzo fajny efekt daje odciśnięcie wzoru na rozwałkowanym cieście przed wycięciem kształtów – specjalnym wałkiem, stemplem czy denkiem staroświeckiej szklanki, które wygląda jak gwiazdka albo płatek śniegu.
A teraz dekoracja! Białe jak śnieg słodkie wzory zrobisz z klasycznego lukru królewskiego z ubitych białek (przepis najdziesz tutaj: Przepisy na lukier i świąteczne pierniczki). Z dodatkiem odrobiny soku z malin będzie różowy, ze zmiksowaną miętą zielony, a żółty z kurkumą. Nie masz jajek? Zrób lukier z cukru pudru i mleka. Nie będzie aż tak kryjący, ale też wyjdzie matowobiały.
Ciastka można pokryć smaczną i kolorową marmoladą (np. z pomarańczy albo z porzeczki). A zamiast posypki użyj świeżej żurawiny obtoczonej w cukrze pudrze.
Przepis na MAKARONIKI
Weź: •3 białka (muszą postać 3-4 dni w lodówce pod przykryciem) •szklankę zmielonych na pył migdałów •1½ szklanki cukru pudru •4 łyżki cukru •barwniki spożywcze
Ubij białka na półsztywno. Wciąż ubijając, dodawaj po łyżce cukru, aż piana dobrze stanie. Połącz mąkę migdałową z cukrem pudrem i dodawaj partiami do piany, mieszając delikatnie drewnianą łyżką, aż wszystko się dokładnie połączy. Na tym etapie można dodać barwnik spożywczy (szafran, sok z buraka, jagód czy szpinaku). Przełóż masę do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blachę małe kółeczka, w sporej odległości od siebie, bo trochę się rozleją.
Odstaw je na godzinę, żeby nieco przeschły, a następnie piecz 12-15 min w 150ºC. Na ostatnie 5 min można uchylić drzwiczki, by makaroniki nie popękały. Podawaj je w cukrze pudrze, z kremem budyniowym albo masą z mascarpone i czekolady.
JAK UPLEŚĆ CIASTECZKOWĄ SZACHOWNICĘ?
Weź: •jajko •¾ szklanki cukru pudru •1½ szklanki mąki •pół kostki masła •szczyptę soli •¼ szklanki kakao •kilka kropel esencji waniliowej •szczyptę soli
1. Jajko utrzyj z cukrem i esencją waniliową, masło posiekaj drobno z mąką i solą. Wyrabiaj razem krótko, podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao. Obie owiń folią i włóż do lodówki na pół godziny.
2. Rozwałkuj kule ciasta na dość grube placki. Ciemny pokrój na paski o szerokości około centymetra. Jasny podobnie, ale jedynie ponacinaj ciasto, nie odrywaj pasków od siebie.
3. Ułóż szachownicę. Odwiń do góry co drugi jasny pasek, połóż na pozostałych ciemny. Odegnij jasne z powrotem i ułóż na nich ciemny pasek, obok poprzedniego. Potem znowu odwiń jasne paski do góry i powtarzaj przeplatanie, aż powstanie szachownica.
4. Wytnij kółka z szachownicy. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piecz ciastka około 20 minut w 180ºC. Wyjmij z piekarnika i zostaw na desce, bo dopóki nie wystygną, mogą się pogiąć i połamać.
Słodką plecionkę możesz podawać na porcelanowej paterze, ładnej desce albo w foremce keksówce udającej łaczynie na łakocie.
Tekst: Joanna Zaguła
Zdjęcia Thomas Neckermann/Picture Press/East News, Shutterstock
Zdjęcia Thomas Neckermann/Picture Press/East News, Shutterstock