Przepis na najlepszy tort z owocami
Idealny, urodzinowy tort owocowy według przepisu naszej ulubionej autorki - Igi Sarzyńskiej, która potrafi wyczarować cuda!
Weź na ciasto:
•6 jajek
•1½ szklanki cukru
•2¹/3 szklanki mąki typ 450
•²/3 kostki masła
Weź na krem:
•1¾ szklanki kremówki (schłodzonej)
•5 szklanek malin (świeżych lub mrożonych)
•sok z połowy cytryny
•ponad pół szklanki cukru
•5 listków żelatyny
Dodatkowo:
•konfiturę malinową
•6 jajek
•1½ szklanki cukru
•2¹/3 szklanki mąki typ 450
•²/3 kostki masła
Weź na krem:
•1¾ szklanki kremówki (schłodzonej)
•5 szklanek malin (świeżych lub mrożonych)
•sok z połowy cytryny
•ponad pół szklanki cukru
•5 listków żelatyny
Dodatkowo:
•konfiturę malinową
•sok z dwóch cytryn
•pół szklanki wody
•pół szklanki wody
Wymieszaj jajka z cukrem. Postaw miskę na garnku z wrzątkiem i ubijaj je 5-7 minut, aż osiągną temperaturę 37°C. Zdejmij z garnka i ubijaj szybko mikserem na puszystą masę. Do ubitych jajek dodawaj mąkę w trzech etapach. Potem odbierz kilka łyżek ciasta i dodaj je do rozpuszczonego masła, utrzyj i wymieszaj. Piecz 40-45 minut w 180°C w mniejszej i większej tortownicy. Ostudź ciasto i pokrój na centymetrowe blaty. Maliny, sok z cytryny i cukier gotuj, aż cukier się rozpuści i przetrzyj przez sito. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw, żeby napęczniała. Potem podgrzewaj, aż się rozpuści i dodaj do malin, przestudź. Nie dopuść do stężenia. Ubij śmietankę, dodaj malinowe purée i wymieszaj. Nasącz blaty sokiem z cytryny z wodą, posmaruj warstwy konfiturą i musem, układaj piętrami. Udekoruj jeżynami i kwiatami.
Przepis: Iga Sarzyńska, art.sarzynski.com.pl
Zajmuje się cukiernictwem w słynnej piekarni Sarzyńskich w Kazimierzu Dolnym. Autorka książki „Moje cztery pory roku” z pomysłami dekoracji tortów, babeczek i pierników.
Zdjęcia: Kinga Błaszczyk-Wójcicka