Francuski przekładaniec z jeżynami

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 50 minut Składnik: Owoce , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser

Ciasto francuskie przekładane aksamitnym kremem i soczystymi jeżynami. 

Ciasto francuskie

WEŹ: •250 g mąki •250 g zimnego masła •120 ml wody •2 łyżki oleju •½ łyżeczki soli

Przesiej mąkę, dodaj olej i sól i zacznij wyrabiać ciasto, powoli dolewając wodę – ma być elastyczne i nie powinno się kleić. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż na 3-4 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na prostokąt, ¾ ciasta posyp płatkami pokrojonego masła, bok bez masła załóż na środek, dociśnij i przykryj resztą ciasta. Ponownie rozwałkuj. Składanie i wałkowanie powtórz kilka razy już bez masła – im więcej, tym lepiej (po każdym składaniu ciasto schładzaj w lodówce). Podziel ciasto na trzy części, każdą rozwałkuj i piecz pojedynczo na blasze w 180ºC po ok. 20 minut. Wystudzone przełóż kremem.

Jak zrobić krem budyniowy:

1. Trzy żółtka utrzyj mikserem na puszystą masę, wmiksuj do nich pięć łyżek mąki pszennej i cztery łyżki skrobi kukurydzianej.

2. Zagotuj 750 ml mleka z nasionami wyskrobanymi z laski wanilii.

3. Gorące wlej wolno do masy jajecznej, ciągle miksując.

4. Przelej do rondelka i pogotuj na wolnym ogniu, mieszając przez cały czas, aż krem zgęstnieje.

5. Wystudź go i wstaw do lodówki (najlepiej okryty folią).

6. Przełóż nim blaty ciasta francuskiego i udekoruj jeżynami. Podawaj schłodzone.

Przepis: redakcja, zdjęcie: shutterstock