Francuski przekładaniec z jeżynami
Ciasto francuskie przekładane aksamitnym kremem i soczystymi jeżynami.
Ciasto francuskie
WEŹ: •250 g mąki •250 g zimnego masła •120 ml wody •2 łyżki oleju •½ łyżeczki soli
Przesiej mąkę, dodaj olej i sól i zacznij wyrabiać ciasto, powoli dolewając wodę – ma być elastyczne i nie powinno się kleić. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż na 3-4 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na prostokąt, ¾ ciasta posyp płatkami pokrojonego masła, bok bez masła załóż na środek, dociśnij i przykryj resztą ciasta. Ponownie rozwałkuj. Składanie i wałkowanie powtórz kilka razy już bez masła – im więcej, tym lepiej (po każdym składaniu ciasto schładzaj w lodówce). Podziel ciasto na trzy części, każdą rozwałkuj i piecz pojedynczo na blasze w 180ºC po ok. 20 minut. Wystudzone przełóż kremem.
Jak zrobić krem budyniowy:
1. Trzy żółtka utrzyj mikserem na puszystą masę, wmiksuj do nich pięć łyżek mąki pszennej i cztery łyżki skrobi kukurydzianej.
2. Zagotuj 750 ml mleka z nasionami wyskrobanymi z laski wanilii.
3. Gorące wlej wolno do masy jajecznej, ciągle miksując.
4. Przelej do rondelka i pogotuj na wolnym ogniu, mieszając przez cały czas, aż krem zgęstnieje.
5. Wystudź go i wstaw do lodówki (najlepiej okryty folią).
6. Przełóż nim blaty ciasta francuskiego i udekoruj jeżynami. Podawaj schłodzone.
Przepis: redakcja, zdjęcie: shutterstock