Porzeczkowa drożdżówka
Pyszna drożdżówka z porzeczkami - idealny smak lata!
WEŹ NA CIASTO:
•¾ szklanki mleka
•¹⁄3 kostki masła
•30 g świeżych drożdży
•½ szklanki cukru
•30 g cukru wanilinowego
•skórkę otartą z cytryny
•sok z ½ cytryny
•1¾ szklanki mąki
NA KRUSZONKĘ:
•3 czubate łyżki miękkiego masła
•3 łyżki cukru
•30 g cukru wanilinowego
•3 czubate łyżki mąki
•2 szklanki czerwonych porzeczek
PRZYGOTOWANIE:
1. Zagotuj mleko, ściągnij z ognia i dodaj masło pokrojone w kawałki.
2. Mieszaj, aż się rozpuści, zostaw do ostygnięcia (ma być ciepłe).
3. Drożdże wkrusz do miski, wsyp cukier, cukier wanilinowy i utrzyj, aż się rozpuszczą.
4. Dodaj sok i skórkę z cytryny, utrzyj ponownie. Wlej ciepłe (nie gorące!) mleko z masłem, zamieszaj.
5. Dodaj pozostałe składniki i mieszaj łyżką, aż nie będzie grudek mąki. Wysmaruj masłem blaszkę do pieczenia (24 x 30 cm) i wyłóż ciasto. Wyrównaj je zwilżonymi dłońmi.
6. Owoce umyj, osusz (muszą być idealnie suche!) i wysyp na ciasto.
7. Składniki kruszonki włóż do miski i rozetrzyj w palcach na okruszki. Wysyp na owoce, przykryj ściereczką i zostaw w zimnym miejscu na 10–12 godz. (może to być lodówka, spiżarka). 8. Potem wstaw ciasto do zimnego piekarnika i ustaw temperaturę na 180ºC, niech rośnie wraz z temperaturą w piekarniku.
9. Kiedy temperatura osiągnie 180ºC, zamknij piekarnik i piecz 40–50 minut.
PRZEPIS ORAZ ZDJĘCIE: KINGA BŁASZCZYK- WÓJCICKA GREENMORNING.PL