Placek z mandarynkami
WEŹ:
- 4-5 mandarynek
- 1 i 1⁄2 szklanki mielonych migdałów
- szklankę cukru
- czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia
- 6 jajek
- szczyptę imbiru
- szczyptę soli
- kurkumy na czubku noża
- cynamonu na czubku noża
- odrobinę masła
PRZYGOTOWANIE:
Mandarynki umyj we wrzątku, włóż w całości do rondelka i gotuj, aż będą miękkie – ok. 2 godz. Wyjmij, ostudź, przetnij na pół, usuń pestki. Miąższ dokładnie zblenduj. Odłóż 3 łyżki na talerzyk, pozostałą pulpę połącz z resztą składników i zmiksuj raz jeszcze.
Rozgrzej piekarnik do 180 'C. Na tortownicę wyłożoną papierem wylej masę (będzie dość płynna), wyrównaj i piecz przez godzinę – sprawdź patyczkiem, powinien być suchy. Jeśli wierzch ciasta będzie się przypiekał, przykryj go folią aluminiową. W małym rondelku rozpuść odrobinę masła i dodaj 3 łyżki pulpy, imbir i cynamon, podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Ciasto wyjmij z piekarnika, ostudź i posmaruj sosem mandarynkowym.
Tekst: Katarzyna Sadłowska
Zdjęcie: Shutterstock