Placek z mandarynkami

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 3 godziny Składnik: Owoce , Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser

WEŹ: 

  • 4-5 mandarynek
  • 1 i 1⁄2 szklanki mielonych migdałów
  • szklankę cukru
  • czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • szczyptę imbiru
  • szczyptę soli
  • kurkumy na czubku noża
  • cynamonu na czubku noża
  • odrobinę masła

PRZYGOTOWANIE:

Mandarynki umyj we wrzątku, włóż w całości do rondelka i gotuj, aż będą miękkie – ok. 2 godz. Wyjmij, ostudź, przetnij na pół, usuń pestki. Miąższ dokładnie zblenduj. Odłóż 3 łyżki na talerzyk, pozostałą pulpę połącz z resztą składników i zmiksuj raz jeszcze.

Rozgrzej piekarnik do 180 'C. Na tortownicę wyłożoną papierem wylej masę (będzie dość płynna), wyrównaj i piecz przez godzinę – sprawdź patyczkiem, powinien być suchy. Jeśli wierzch ciasta będzie się przypiekał, przykryj go folią aluminiową. W małym rondelku rozpuść odrobinę masła i dodaj 3 łyżki pulpy, imbir i cynamon, podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Ciasto wyjmij z piekarnika, ostudź i posmaruj sosem mandarynkowym.

Tekst: Katarzyna Sadłowska
Zdjęcie: Shutterstock

Zobacz również