Placek pigwowy

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 60 minut Składnik: Owoce , Zboża Dieta: Ogólna Danie: Deser

Masz w ogrodzie pigwy i nie wiesz, co z nimi zrobić? Podsuwamy pyszny przepis na placek pigwowy.

•3-4 pigwy,
•pół szklanki cukru,
•2 szklanki wody,
•laska cynamonu,
•2 gwiazdki anyżu.

NA CIASTO:
•4 jajka,
•pół szklanki cukru,
•pół szklanki oleju
•półtora szklanki mąki,
•łyżeczka proszku do pieczenia,
•szczypta mielonego kardamonu.

Doprowadź do wrzenia wodę z cukrem i przyprawami, gotuj chwilę, aż syrop zgęstnieje. Obierz pigwy, pokrój w ćwiartki, wytnij gniazda nasienne i wrzuć do syropu. Gotuj, aż zmiękną, wyjmij i ostudź.

Jajka utrzyj z cukrem, podczas mieszania dodawaj olej, a potem mąkę z proszkiem i kardamonem. Wlej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż kawałki pigwy. Piecz około 40 minut w 180°C.

Podawaj posypane cukrem pudrem albo polane syropem, w którym gotowały się owoce.

Przepisy: Joanna Zaguła
Zdjęcia: Shutterstock