Pierniczki świąteczne
Na pierniczki weź:
- 400 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 150 g płynnego miodu
- łyżkę sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki kakao
- jajko
- 2–3 łyżki przyprawy piernikowej
- łyżeczkę ekstraktu waniliowego
- lukier i posypki do dekoracji
Przygotowanie:
Masło z miodem rozpuść w rondelku, ostudź. Mąkę przesiej, dodaj sodę, kakao, przyprawę do piernika i wymieszaj. Wlej masło z miodem, wbij jajko, dodaj ekstrakt i wyrób ciasto. Zawiń w folię i odłóż do lodówki na pół godziny. Wyjmij, podziel na kawałki, rozwałkuj i wycinaj foremkami. Piecz przez 10–15 minut w temperaturze 180°C na blasze wyłożonej pergaminem, w zależności od grubości pierniczków. Ostudź i udekoruj.
TEKST: STANISŁAW GIEŻYŃSKI ZDJĘCIA: Shutterstock