Pierniczki świąteczne

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 1 godzina Składnik: Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser , Na Boże Narodzenie

Na pierniczki weź:

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 150 g płynnego miodu
  • łyżkę sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki kakao
  • jajko
  • 2–3 łyżki przyprawy piernikowej
  • łyżeczkę ekstraktu waniliowego
  • lukier i posypki do dekoracji

Przygotowanie:

Masło z miodem rozpuść w rondelku, ostudź. Mąkę przesiej, dodaj sodę, kakao, przyprawę do piernika i wymieszaj. Wlej masło z miodem, wbij jajko, dodaj ekstrakt i wyrób ciasto. Zawiń w folię i odłóż do lodówki na pół godziny. Wyjmij, podziel na kawałki, rozwałkuj i wycinaj foremkami. Piecz przez 10–15 minut w temperaturze 180°C na blasze wyłożonej pergaminem, w zależności od grubości pierniczków. Ostudź i udekoruj.

TEKST: STANISŁAW GIEŻYŃSKI ZDJĘCIA: Shutterstock