Pieczone jabłka z figami

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 1 godz. Składnik: Owoce , Zboża Dieta: Ogólna Danie: Deser

Weź:
•6 jabłek
•łyżkę masła
•1⁄2 szklanki miodu
•1⁄2 szklanki posiekanych fig
•1⁄2 szklanki obranych, posiekanych migdałów lub orzechów

Masło utrzyj z miodem, dolewając około 1⁄3 szklanki wody. Jabłka umyj, wydrąż gniazda nasienne. Figi wymieszaj z migdałami (można dodać łyżkę konfitury śliwkowej). Nadziej nimi wydrążone jabłka. Owoce ułóż w żaroodpornym naczyniu, polej miodowym sosem. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C tak długo, aż jabłka będą miękkie. Podczas pieczenia kilka razy polej je sosem zbierającym się na dnie naczynia. Gotowe jabłka ostudź, wstaw do lodówki na 30–40 minut.

Tekst: Małgorzata Schwarzgruber
Fotografie: Mariusz Izdebski, Magiczna KuchniaⒸ, Stockfood