Pieczone jabłka
Trudność:
Łatwe
Czas przygotowania:
20 minut
Składnik:
Owoce
Dieta:
Ogólna
, Wegetariańska
, Wegańska
, Bezglutenowa
, Fit
Danie:
Deser
Pieczone jabłka to nasz ulubiony deser na jesień i zimę.
• 4 jabłka
• 2 łyżki kandyzowanego imbiru
• 2 łyżki kandyzowanego imbiru
• laska wanilii
• łyżeczka nasion amarantusa
• 4 łyżki miodu
• 4 gwiazdki anyżu
NA KANDYZOWANY IMBIR:
• kawałek imbiru wielkości dłoni
• szklanka cukru
• szczypta soli
Pokrojony i obrany imbir zalej wodą, dodaj sól i gotuj pół godziny, odcedź. Dodaj szklankę wody i cukier. Gotuj na małym ogniu 20 minut, wyjmij z syropu. Pokrój imbir w kostkę. Z laski wanilii wyskrob nasiona i wymieszaj z miodem oraz amarantusem. Z jabłek odetnij czapeczki, wydrąż gniazdka, do środka włóż anyż, imbir, polej miodem, przykryj czapeczkami i piecz 25 minut w 180°C.
Przepis: Joanna Zaguła
Zdjęcia: STOCKFOOD/FREE