Gruszki zapiekane z ricottą
WEŹ:
- 2 kwaskowate gruszki, np. odmiany Generał Leclerc
- 6 łyżek miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórkę startą z 1 cytryny
- opakowanie serka ricotta
- ½ tabliczki białej czekolady
- łyżeczkę mielonego cynamonu
- ½ szklanki orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE:
Gruszki przekrój na połówki i wydrąż z nich gniazda nasienne. Polej owoce 3 łyżkami miodu, skrop sokiem z cytryny i zapiekaj około 20 minut w 180ºC. Potem wyjmij je z piekarnika i zostaw do ostygnięcia. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj
z ricottą, dodaj posiekaną skórkę z cytryny. Masę ułóż we wgłębieniach połówek gruszek. Posyp posiekanymi orzechami i polej pozostałym miodem. Deser oprósz cynamonem.
Tekst: Marta Kwiatkowska
Zdjęcie: Shutterstock