Gruszki zapiekane z ricottą

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 1 godzina 10 minut Składnik: Owoce , Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser

WEŹ:

  • 2 kwaskowate gruszki, np. odmiany Generał Leclerc
  • 6 łyżek miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórkę startą z 1 cytryny
  • opakowanie serka ricotta
  • ½ tabliczki białej czekolady
  • łyżeczkę mielonego cynamonu
  • ½ szklanki orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE:

Gruszki przekrój na połówki i wydrąż z nich gniazda nasienne. Polej owoce 3 łyżkami miodu, skrop sokiem z cytryny i zapiekaj około 20 minut w 180ºC. Potem wyjmij je z piekarnika i zostaw do ostygnięcia. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj 
z ricottą, dodaj posiekaną skórkę z cytryny. Masę ułóż we wgłębieniach połówek gruszek. Posyp posiekanymi orzechami i polej pozostałym miodem. Deser oprósz cynamonem. 

Tekst: Marta Kwiatkowska
Zdjęcie: Shutterstock

Zobacz również