Zielona pascha z pistacjami
Ta pascha o nietypowym, wiosennym kolorze zawdzięcza swój wspaniały smak sycylijskiej paście pistacjowej. Koniecznie spróbujcie!
Weź:
- kilogram twarogu sernikowego
- kostkę masła
- szklankę cukru pudru
- cukier z wanilią
- 5 żółtek
- skórkę z cytryny i pomarańczy
- szklankę migdałów
- garść suszonych wiśni
- 2 łyżki kremu pistacjowego•łyżkę posiekanych pistacji
- łyżkę posiekanych pistacji
- kilka świeżych żurawin
Przygotowanie:
1. Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaj posiekane skórki cytrusów.
2. Wciąż ucierając, dodawaj po jednym żółtku. Kiedy masa będzie gładka, dodaj twaróg i krem pistacjowy.
3. Dokładnie wszystko zmiksuj.
4. Na koniec wsyp posiekane migdały i pokrojone suszone wiśnie; pamiętaj, żeby kilka zostawić do dekoracji.
5. Wlej masę serową na duże sitko wyłożone gazą i całość ustaw na misce. Przykryj ser brzegami gazy, połóż na wierzchu talerz obciążony słoikiem z wodą. Zostaw na noc w lodówce. Potem wylej serwatkę z miski, delikatnie zdejmij gazę i wyłóż paschę na talerz.
6. Udekoruj ją posiekanymi orzechami pistacjowymi i czerwonymi owocami.
Nasze rady
1. Smak tego sernika zależy od jakości składników.
2. Zamiast twarogu sernikowego możesz też użyć serka mascarpone.
3. Pascha jest bardzo kaloryczna. Jeśli chcesz uniknąć sypania do niej cukru, możesz go zastąpić miodem.
4. Jeśli dodajesz do niej orzechy i owoce, kup ekologiczne, suszone na słońcu, takie, które nie są polane syropem ani tłuszczem. Jeżeli nie udało ci się ich zdobyć – płucz w ciepłej wodzie przez godzinę bakalie przed krojeniem, a potem osusz na sicie.
5. Kup niesolone pistacje i obierz je ze skórek (wcześniej zalej na kilka minut wrzątkiem jak migdały).
6. Słodka pasta pistacjowa jest włoskim przysmakiem, najlepsza pochodzi z Bronte na Sycylii. To tam na wulkanicznych skałach i mocnym słońcu rosną najsmaczniejsze orzechy pistacjowe.
PRZEPIS: JOANNA HALENA ZDJĘCIA: shutterstock