Pączki z likierem jajecznym
WEŹ:
- 2 szklanki mąki
- łyżkę cukru waniliowego
- szczyptę soli
- 25 g drożdży
- pół szklanki ciepłego mleka
- 2 żółtka
- jajko
- 1½ łyżki masła
- olej do smażenia
- szklankę likieru jajecznego
- pół szklanki mleka
- żółtko
- ¾ łyżki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
W połowie mleka rozpuść drożdże i dodaj 2 łyżki mąki. Zostaw do wyrośnięcia na kwadrans. Potem resztę mąki i mleka oraz sól wymieszaj z zaczynem. Dodaj jajko i żółtka utarte z cukrem waniliowym. Wyrabiaj ciasto przez prawie 15 minut, a następnie dodaj roztopione masło. Wyrabiaj kolejne 3 minuty, przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na pół godziny.
Uformuj z ciasta kule o średnicy około 4 cm i zostaw na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie w garnku rozgrzej 2 szklanki oleju i smaż pączki z obu stron na lekko brązowy kolor. Odsącz je na ręczniku kuchennym. Zagotuj mleko, zdejmij z ognia i dodaj ajerkoniak, mąkę ziemniaczaną oraz żółtko i zmiksuj na gładką masę. Gdy ostygnie, za pomocą specjalnej szprycy nadziewaj pączki. Posyp cukrem pudrem.
Zdjęcie: Shutterstock