Mus czekoladowy z malinami
Maliny są z nami najdłużej, bo aż do połowy września. Jedna z najstarszych polskich odmian – „Polana” – owocuje nawet do pierwszych przymrozków. Inne jesienne gatunki to „Polesie” i „Polka”. Oprócz owoców warto zbierać także liście. Po ususzeniu będą z nich świetne herbatki wzmacniające na zimę.
Weź na spód:
•¾ kostki masła
•półtorej tabliczki gorzkiej czekolady
•5 jajek •¾ szklanki cukru
na mus:
•pół kostki masła
•tabliczkę mlecznej czekolady
•3 jajka •pół szklanki cukru
•2 łyżeczki żelatyny
•dwie szklanki malin
Masło rozpuść z gorzką czekoladą na wolnym ogniu lub w kąpieli wodnej, zdejmij z ognia. Dodaj roztrzepane żółtka, wymieszaj. Białka ubij na sztywno z cukrem i połącz z masą. Przelej do wyłożonej papierem tortownicy i piecz pół godziny w 180ºC. Przygotuj mus: rozpuść masło z mleczną czekoladą, wymieszaj z roztrzepanymi żółtkami. Dodaj ubite z cukrem białka i żelatynę rozpuszczoną w ¼ szklanki ciepłej wody. Delikatnie wymieszaj i przelej na upieczony spód. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekoruj malinami.
Tekst: Matylda Rosłaniec
Stylizacja: Mai Knauer/House of Pictures
Zdjęcie: Columbus Leth/House of Pictures