Babeczki maślane z różą

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 40 minut Składnik: Owoce , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Deser

WEŹ: 

  • 2 jajka
  • 11⁄2 szklanki mąki
  • szklankę cukru
  • 3⁄4 kostki masła
  • 1⁄2 szklanki maślanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • konfiturę różaną 

DO DEKORACJI:

  • 1⁄2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki mleka
  • sok z buraka
  • ewentualnie masę marcepanową

PRZYGOTOWANIE:

Ubij jajka z cukrem, dodawaj po kawałku miękkie masło i dalej ubijaj. Następnie wlej maślankę, wymieszaj i dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyłóż foremkę na babeczki papierowymi papilotkami. Do każdej nałóż łyżkę ciasta, a następnie po czubatej łyżeczce konfitury. Na wierzch wyłóż resztę ciasta.

Piecz babeczki pół godziny w 180' C. Z mleka i cukru pudru zrób lukier. Możesz go zabarwić sokiem z buraka na różowo. Udekoruj babeczki, wytnij z masy marcepanowej kwiatki do dekoracji.

Tekst: Marta Kwiatkowska
Zdjęcie: Shutterstock

Zobacz również