Babeczki maślane z różą
WEŹ:
- 2 jajka
- 11⁄2 szklanki mąki
- szklankę cukru
- 3⁄4 kostki masła
- 1⁄2 szklanki maślanki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- konfiturę różaną
DO DEKORACJI:
- 1⁄2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki mleka
- sok z buraka
- ewentualnie masę marcepanową
PRZYGOTOWANIE:
Ubij jajka z cukrem, dodawaj po kawałku miękkie masło i dalej ubijaj. Następnie wlej maślankę, wymieszaj i dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyłóż foremkę na babeczki papierowymi papilotkami. Do każdej nałóż łyżkę ciasta, a następnie po czubatej łyżeczce konfitury. Na wierzch wyłóż resztę ciasta.
Piecz babeczki pół godziny w 180' C. Z mleka i cukru pudru zrób lukier. Możesz go zabarwić sokiem z buraka na różowo. Udekoruj babeczki, wytnij z masy marcepanowej kwiatki do dekoracji.
Tekst: Marta Kwiatkowska
Zdjęcie: Shutterstock