Mrowisko - ciasto litewskie
Wypróbuj przepis na mrowisko - ciasto litewskie.
WEŹ:
•5 jajek,
•szczypta soli,
•33 szklanki mąki,
•łyżka spirytusu,
•olej.
NA POLEWĘ:
•szklanka cukru,
•pół szklanki wody,
•szklanka miodu naturalnego.
DO POSYPANIA:
•pół szklanki maku,
•wiórki kokosowe,
•szklankę ulubionych bakalii.
Jaja lekko ubij z solą, dodawaj stopniowo mąkę, aż ciasto będzie przypominało to na pierogi. Wyrabiaj prawie pół godziny, a potem schowaj na godzinę do lodówki. Rozwałkuj cienko na stolnicy posmarowanej olejem. Radełkiem wytnij romby i smaż w głębokim, bardzo gorącym tłuszczu na złoty kolor.
Osusz na papierowym ręczniku. Wodę z cukrem gotuj, aż uzyskasz gęsty syrop. Lekko ostudź. Dodaj miód. Układaj chrusty w stożek. Każdą warstwę polej syropem i posyp makiem, wiórkami i bakaliami.
Przepis: Katarzyna I Jerzy Zubryccy, osciniecgaladus.pl
Zdjęcie: Gutek Zegier