Morelowy mus na kruszonce

Trudność: Bardzo łatwe Czas przygotowania: 30 minut Składnik: Owoce , Nabiał Dieta: Wegetariańska Danie: Deser

(dla 4 osób)

Weź:

  • 10-12 morelek
  • łyżkę masła
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • łyżkę cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • opakowanie gęstego greckiego jogurtu
  • opakowanie ciasteczek zbożowych
  • 3 łyżki pistacji bez łupinek (mogą być solone)
  • łyżkę cukru trzcinowego

Morelki obierz ze skóry, pokrój w kostkę i wrzuć do garnka, dodaj rozpuszczone masło, serek i cukier. Zmiksuj blenderem ręcznym na gładki mus. Jogurt wymieszaj z miodem. Ciasteczka włóż do woreczka z grubego plastiku i uderzaj w nie wałkiem, by uzyskać grube okruchy. Wsyp je na dno czterech szklanek.

Na ciastka wylej jogurt i mus morelowy. Pistacje upraż na suchej patelni. Gdy się zarumienią, posyp lekko cukrem trzcinowym. Poczekaj, aż cukier się skarmelizuje i wysyp pistacje na deskę do krojenia. Posiekaj je i udekoruj nimi deser.

Przepisy Joanna Zaguła

Zdjęcia: stock food/free, shutterstock 

Zobacz również