Morelowy mus na kruszonce
(dla 4 osób)
Weź:
- 10-12 morelek
- łyżkę masła
- 3 łyżki serka mascarpone
- łyżkę cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- opakowanie gęstego greckiego jogurtu
- opakowanie ciasteczek zbożowych
- 3 łyżki pistacji bez łupinek (mogą być solone)
- łyżkę cukru trzcinowego
Morelki obierz ze skóry, pokrój w kostkę i wrzuć do garnka, dodaj rozpuszczone masło, serek i cukier. Zmiksuj blenderem ręcznym na gładki mus. Jogurt wymieszaj z miodem. Ciasteczka włóż do woreczka z grubego plastiku i uderzaj w nie wałkiem, by uzyskać grube okruchy. Wsyp je na dno czterech szklanek.
Na ciastka wylej jogurt i mus morelowy. Pistacje upraż na suchej patelni. Gdy się zarumienią, posyp lekko cukrem trzcinowym. Poczekaj, aż cukier się skarmelizuje i wysyp pistacje na deskę do krojenia. Posiekaj je i udekoruj nimi deser.
Przepisy Joanna Zaguła
Zdjęcia: stock food/free, shutterstock