Miodownik z migdałami
Weź na ciasto:
•1½ kostki masła
•½ szklanki cukru
•4 jajka
•szczyptę soli
•½ szklanki miodu
•2½ szklanki mąki
•4 łyżki kakao
•2 łyżki przyprawy do piernika
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•½ szklanki posiekanych migdałów
•½ szklanki mleka
•łyżkę cukru pudru
Masło utrzyj z cukrem i, dalej mieszając, stopniowo dodawaj żółtka, a potem miód. Przesiej mąkę do dużej misy, wymieszaj z przyprawą do piernika, kakao, proszkiem do pieczenia oraz migdałami. Suche składniki wsypuj stopniowo do masy maślanej, dolewając mleka i miksując, aż wszystko się połączy. Do drugiej, czystej miski wlej białka, wsyp szczyptę soli i ubij na sztywno. Pianę dodawaj powoli do ciasta, delikatnie mieszając. Masę przełóż do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 24 cm. Piecz godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gdy ciasto wystygnie, posyp cukrem pudrem.
Zdjęcie: Stockfood/Free