Miodownik z malinami i kaszą
Aromatyczny miodownik z malinami i kaszą
Weź:
•3 łyżki masła,
•szklanka cukru pudru,
•jajko,
•2½ szklanki mąki,
•4 łyżki miodu,
•łyżka gęstej kwaśnej śmietany,
•2 łyżeczki sody.
Na masę:
•2 szklanki mleka,
•4 łyżki kaszy manny,
•¾ kostki masła,
•¾ szklanki cukru pudru,
•cukier waniliowy,
•słoik dżemu malinowego.
Masło utrzyj z cukrem i jajkiem, dodaj resztę składników, wyrób ciasto, podziel na 3 części, zawiń w folię i schładzaj przez noc. Rozwałkuj na 3 placki i piecz 10 minut w 180ºC. Zagotuj mleko, wsyp kaszę i gotuj, mieszając, aż zgęstnieje. Przykryj i odstaw. Ucieraj masło z cukrem i dodawaj po łyżce kaszy, aż konsystencja będzie jednolita. Nałóż masę i dżem na 2 placki, ułóż jeden na drugim, przykryj trzecim. Pozostaw pod ściereczką na 2 dni.
Przepis: Klangor.pl
Tekst: Joanna Zaguła
Zdjęcie: shutterstock