Mazurek z dwoma polewami do wyboru
Wielkanoc bez mazurka? Nigdy! U nas w domu to zawsze fajna zabawa w pieczenie, dekorowanie i... podjadanie.
Weź na kruchy spód:
•2 szklanki mąki
•pół kostki zimnego masła
•ćwierć szklanki cukru pudru
•2 żółtka
•szczyptę soli
Na masę kakaową:
•opakowanie serka śmietankowego
•kostkę masła
•szklankę cukru
•3 łyżki kakao
•8 żółtek
•4 białka
•2 opakowania cukru waniliowego
Na masę orzechową:
•pół paczki pokruszonych herbatników
•pół kostki miękkiego masła
•pół szklanki cukru
•3 jajka
•łyżeczkę cynamonu
•łyżkę kakao
•dużą garść mielonych orzechów
•dużą garść płatków migdałowych
Na polewę:
•4 łyżki gorącego mleka
•4 łyżki cukru pudru
•3 łyżki kakao
•pół kostki masła
Przepis na kruche ciasto:
Do mąki, cukru pudru oraz soli dodaj pokrojone masło. Składniki posiekaj nożem, aż utworzą się drobne grudki. Dodaj żółtka, wyrabiaj. Gotowe ciasto owiń folią i włóż na godzinę do lodówki. Później rozwałkuj je (powinno mieć mniej więcej pół centymetra grubości) i przenieś na blaszkę. Podziurkuj widelcem, żeby w czasie pieczenia nie powstały pęcherzyki powietrza. Piecz 20 minut w 200°C.
Mazurek z polewą kakaową:
Wymieszaj masło z cukrem, cukrem waniliowym, serkiem, kakao i żółtkami. Ubite białka dodaj do masy. Rozsmaruj krem na cieście. Piecz godzinę w 160°C. Odstaw, by ostygło. Przygotuj polewę: w rondelku rozpuść cukier w mleku, mieszając, dodaj masło. Zdejmij z ognia, wsyp kakao, dobrze rozetrzyj. Przestudź. Polej ciasto, udekoruj migdałami, skórką pomarańczową i lukrem.
Mazurek z polewą orzechową:
Masło utrzyj z połową cukru. Dodaj żółtka, cynamon oraz kakao. Białka ubij z resztą cukru na sztywną pianę. Do masy maślano-żółtkowej wrzuć orzechy, migdały i herbatniki. Dodaj pianę, delikatnie wymieszaj, rozprowadź na cieście. Wstaw ponownie do piekarnika na 40 minut.
Fotografia: Stockfood/Free
Fotografia: Anna Poloczek/www.namiotle.pl